‘Gemeenten willen meer groen tegen hevige regenval’

83% van de Nederlandse gemeenten ziet wateroverlast door hevige neerslag als meest urgente klimaatprobleem. Dat blijkt uit de Gemeentelijke Barometer van de Fysieke Leefomgeving.

Gemeenten willen wateroverlast vooral te lijf gaan bij nieuwbouw, herinrichting van de openbare ruimte en aangepaste vormen van beheer en onderhoud van de openbare ruimte.
57% maakt extra budget vrij voor dergelijke maatregelen. Het geld moet vooral worden besteed aan wateropvanglocaties en meer groen. Acht op de tien gemeenten vindt dat de rioolheffing mag stijgen om maatregelen tegen wateroverlast te bekostigen.

Integrale oplossingen

Kees Jan de Vet, lid van de VNG-directieraad: „Het is duidelijk dat de gemeenten zich bewust zijn van hun rol bij klimaatadaptatie. Maar we zijn er nog niet: De barometer laat ook zien dat in veel gemeenten klimaatverandering om bredere, meer integrale oplossingen vraagt.”

De Gemeentelijke Barometer is een jaarlijks terugkerend onderzoek dat gemeenten inzicht geeft in de laatste trends, knelpunten en ontwikkelingen in de fysieke leefomgeving. Het onderzoek is uitgevoerd door advies- en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV en de VNG.

Bron: Tuin en Landschap