Bijna de helft van de ondergrond in de landbouw overschrijdt het niveau van kritische dichtheid, zo blijkt uit veldonderzoek door CLM en Alterra. Bodemverdichting is volgens deze kennisinstituten een onderschat probleem omdat het leidt tot opbrengstderving, kwaliteitsverlies en verminderde waterberging.
Boeren en tuinders weten volgens CLM en Alterra te weinig over bodemverdichting – het compacter worden van de bodem door het gebruik van steeds zwaardere machines – en de negatieve gevolgen ervan. Daarom zijn deze week enkele factsheets met onder andere tips hoe verdichting van de bodem is te voorkomen en een samenvatting van hun onderzoek gepubliceerd.
In de landbouw vindt net onder de laag die geploegd is – de zogeheten ploegzool, op circa 30 cm diepte – de sterkste ondergrondverdichting plaats. Maar ook onder de ploegzool vindt in toenemende mate bodemverdichting plaats, zo blijkt uit het onderzoek. Is het eenmaal verdicht, dan is dat nauwelijks nog te herstellen.
Vooral bij kortdurend verhuurd land hebben agrariërs volgens de onderzoekers vaak te weinig aandacht voor de bodemkwaliteit. Met name zandgronden en lichte zavels met weinig herstellend vermogen hebben een verhoogd risico op bodemverdichting.