Het meer van Naivasha is al zolang er in Kenia bloemen worden geteeld onderwerp van gesprek. Naivasha is een woord van de Masai en betekent zoiets als ‘het meer dat komt en gaat’. Omdat er geen rivier uit het meer stroomt, maar er wel drie rivieren in uitkomen is de hoogte van de waterstand erg gevoelig voor de regenval in de wijde omgeving en vooral in het Aberdare gebergte. In droge jaren zakt het waterpeil van het meer en dan krijgen de bloemenkwekerijen altijd de schuld. Zij zouden het meer leeg pompen. Terwijl iedereen eigenlijk weet dat het een spel is tussen regenval en verdamping.
Maar dit jaar is alles anders. Het regenseizoen dat normaal in april start was vorig jaar laat en het begon pas te regenen in juni. Daarna is het eigenlijk niet meer droog geweest; ook nu regent het nog steeds bijna elke dag. Wat is er nu aan de hand? Het peil in het meer staat nu hoger dan ooit tevoren. Volgens de statistieken moeten we terug naar de jaren ’30 van de vorige eeuw dat het waterpeil zo hoog stond. Dus een ding zullen wij nooit meer horen: de bloemenkwekerijen pompen het meer leeg. Fantastisch!
Het is alleen jammer voor de kwekerijen die in tijden van lage waterstand gebruik maakten van extra grond aan de oevers van het meer. Zij zullen het hoger op moeten gaan zoeken.
Ook bij ons in Timau is het nat, er stromen riviertjes waarvan ik het bestaan niet wist. Alle bassins lopen over en ook thuis moesten er zandzakken aan te pas komen. Al dit water heeft ook zo zijn gevolgen in de kassen: de ziektedruk is hoog. Maar wat een uitkomst! Er is een tekort aan luchtvracht, dus doet het minder zeer als alle kwekers minder bloemen knippen.
Ik heb het nog niet eens over corona gehad. In maart stonden al onze pakschuren leeg. In april kwam de vraag rond Pasen weer op gang, dus hielden wij moed voor Moederdag. Nu heb ik geen idee welke landen open zijn en waar bloemen naar toe konden, maar heel Kenia kon niet aan de vraag voldoen. Er is zowel het gebrek aan luchtvracht als de regen. Het was daardoor een Moederdag als nooit tevoren!
Wij hopen nu op wat zon, en dat de corona hier weg blijft!
Simon van der Burg
Rozenteler Timaflor, Timau, Kenia
Lees hier meer columns van Simon